Deprem ve Çocuk

Deprem ve Çocuk

Doğal afetler hem çocuklar hem de yetişkinler üzerinde psikolojik etkiler bırakır. Hem çocukların hem yetişkinlerin psikolojik sağlamlıkları için özen gösterilmesi gereken şeyler vardır.

Her çocuk aile bireylerinin normalden farklı davrandıklarını, fazla telefona, televizyona odaklandıklarını, üzüldüklerini, kızdıklarını gözlemlerler. Hatta ebeveynler arasındaki kısık sesli endişeli konuşmalara kulak misafiri olurlar. Bazen ise saldırılarının videolarına, görsellerine ulaşırlar. Yaşlarına ve gelişimlerine uygun bilgiye sahip olmak çocuklar bir şeylerin yolunda olmadığını hissederler ve korkarlar. Ebeveyninden ihtiyaç duyduğunda doğrudan bilgi edinen çocuk dışarıdan gelen yanlış bilgilerden daha az etkilenir.

Bu konudaki uzman önerilerimiz  çocuklar ve yetişkinler olmak üzere iki ana başlık altında toplanabilir.

Çocuklar

> Özellikle daha küçük yaş grubu çok fazla soru sorabilir. Sorulara anlayabileceği kelimelerle ve sorduğu kadarıyla cevap verin.

> Çocukların yanında deprem ve sonuçları ile ilgili olarak konuşmayın. Medyadaki haber ve görsellere maruz bırakmayın.

> Kendilerini ve duygularını ifade edebilecekleri bir ortam yaratın.

> Duygusal ve fiziksel temasa daha çok ihtiyaç duyarlar. Bu dönemde biraz daha fazla yakınlık gösterin.

> Depremle ilgili aldığınız önlemleri (afet planı, deprem çantası vb.), bir afet durumunda

kendisinin yapması gerekenleri korku uyandırmayacak sözcüklerle anlatın.

> Eğer ki; çocuk bu içeriklere bir şekilde maruz kaldıysa öncelikle çocuğun hali hazırda sahip olduğu bilgiyi öğrenmekle başlanmalıdır:

“Dün akşam biz televizyonda izlerken / bugün arkadaşlarınla / okulda dün …………. üzücü olay hakkında neler bildiğini / duyduğunu merak ediyorum.”

Ardından şöyle devam edebilirsiniz.

“Üzücü bir olay yaşandı, bazı insanlar yaralandı ve doktorların iyileştirmesi için onları hastaneye götürdüler.”

Eğer ki çocuk sorarsa: “Ölen oldu mu?” – doğru yanıt vermek önemli olacaktır. “Yaralanan ve iyileşecek olanlar var ama maalesef ölenler de oldu.”

Yetişkinler

> Medyadaki haber ve görselleri çok fazla takip etmek, görüntülere bakmak yetişkinlerde de travmatik etkilere sebep olabilir. Haberleri takip ederken çok fazla maruz kalmamak önemlidir.

> Deprem mağdurlarının görüntüleri çok fazla paylaşılabilir. Bu görüntüler mağdurların mahremiyet hakkını elinden alabileceği gibi yetişkinlerde de karamsarlık, umutsuzluk, dürtüsel ve agresif davranışlara neden olabilir.

Deprem bir doğal afet olsa da yaşanan süreç normal bir süreç değildir yaşadığınız/yaşayacağınız yoğun duyguları kabul etmek ve iyileşmek için kendinize zaman tanımak önemlidir.

Mini Kulüp Çocuk Evi Psikolojik Danışmanları